Risfjell

Inngår i produksjon "Risfjell og lille Marume" (1991), Riksteatret.

Risfjell var en av teaterfigurene i produksjonen Risfjell og lille Marume, dramatisert av Gerald Chevrolet etter et japansk folkeeventyr. Scenografi og design av teaterfigurer var ved Mioara Buescu, rumensk scenograf. Irina Niculescu (rumensk/amerikans) hadde ansvaret for idéen og regien.  

Produksjonen hadde turnépremiere i Fredrikstad 15. oktober 1991 med etterfølgende truné og det var ny turné vinteren 1992.

Informasjon

(Objekt ID 112295)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 15. okt. 1991
Kategori Marionett
Emneord Barn
Størrelse Ca. 80-85 cm.
Lisens

Riksteatret. Tandarica Teater?

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Risfjell ble spilt av Anders Sundstedt. Lille Marume er den andre teaterfiguren som er registrert under denne produksjonen. 

Marionettene ble laget for en tidligere produksjon av Risfjell og Lille Marume med samme regissør og scenograf (enten for en produksjon på Tandarica Teater i Bucuresti eller for figurteatret i Geneve). Det var med andre ord 'gjenbruk' av marionetter som ofte forekommer i figurteatret. Til Riksteatres oppsetning ble de 'fikset på' for en ny instudering for et norsk publikum.   

Denne produksjonen var et samspill mellom marionetter og figur-/skuespillere. Derfor var spilletrådene for denne marionetten korte. 

Risfjell og lille Marume spilte på Figurteaterfestivalen i Kristiansand 1992.


Kilder: Riksteatret. Program for produksjonen.  Sverre Johansen, figurmaker på Riksteatret. 

Giver: Riksteatret.

Transportert 19.05. 2021.

Materialtyper

Det ble trolig brukt mye isopor eller styrofoam for å lage marionetten Risfjell som skulle være STOR (og sterk). Materialet ble forsterket med bomullsgas og trelim. Kostymet til marionetten, en jakke med firkanter til mønster, var av et et tykt stoff - muligens med en form for vattering. Jakken rekker ham til midt på lårene og under har han bukser som rekker han til knærne. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto og supplerende informasjon fra figurmaker Sverre Johansen. 

Konstruksjon/teknikk

Risfjell var en stangmarionett med stang/pianotråd festet i hodet. Stangen gjør at mationetten er mer presis å spille med. I tillegg til stang i hodet hadde den tråder festet til vitale ledd. 

For å konstruere denne figuren med stort volum, ble det brukt isopor eller styrofoam (tre ville gjort den for tung). 

Der hvor trådene skulle festes ble det banket inn treplugger med en stålkrampe i, for å få godt feste. Det blir stor belastning på krampene etter mange forestilligner. Risfjell hadde også flere ledd, men det er uvisst om det var ledd i kroppen. Trådene ble samlet på et spillekors i tre. Feste for tårdene fra marionetten til spillekorset blir gjort etter ganske bestemte prinsipper. Her var trådene korte for å understreke samspillet mellom marionetten og figur-/skuespillerne. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto med supplerende informasjon av figurmaker Sverre Johansen. 

Annen info

I følge programmet bygger denne produksjonen på et japansk folkeeventyr, og handler om noe så ukjent for oss som en japansk Sumo-bryter og hvordan det går med ham når han møter ei jente som er sterkere enn ham...

Teatersjef Anne Gullestad skriver følgende:

(...) "Risfjell er stor og sterk og namngjeten. Og særs nøgd med seg sjølv! Ein dag dreg han inn til hovedstaden for å vere med i ei stor brytar-turnering. På vegen dit treffer han tre kvinner, lille Marume, mor hennar og bestemora. Desse tre kvinnene er uvanlege på fleire måtar. Ein kunne gjerne ha kalla framsyninga "Tre sterke kvinner", som er tittelen på japansk. No får Risfjell verkeleg oppdage kven som er sterkast... Men han oppdagar òg ein annan styrke: Gleda over å leva i ett med naturen. Og han oppdagar kjærleiken..."

Tilknyttet (3)
Mioara Buescu (person) – Scenograf, Designer
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Risfjell og lille Marume (produksjon) – Marionett