Ravno

Inngår i produksjon "Ravno - en fuglehistorie" (1988), Petrusjka Teater.

Ravno var en av karakterene i produksjonen Ravno - en fuglehistorie av Petrusjka Teater, basert på et manus av Anne-Grete Bergsland. Historien bygget på myten om det altomfattende verdenstreet Yggdrasil. Scenografi, figurdesign/-maker, masker, kostymer og plakat var ved Tatjana Zaitzow og Anne-Grete Bergsland hadde også ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere 12. november 1988 og markerte Petrusjka teatrets 10 års jubileum. 

Ravno turnerte i 1989 i regi av Riksteatret. 

Informasjon

(Objekt ID 111865)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 12. nov. 1988
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 60-70 cm høy, nebbets lengde ca 50 cm.
Lisens

Petrusjka Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Historien om Ravno handler om to fugleflokker som bor i et stort tre; de sorte ravnene og de hvigte uglene. I toppen av treet klamrer gamle Ravno seg fast, han var engang fugleflokkens kloke historieforteller. Nå er det ingen som vil å høre på ham lenger. Andre karakterer som medvirket i denne historien var Buglosson, uglenes tøffe hærfører, den lille sangglade uglen Uglion og den lille ravnejenta Ravnin som ennå ikke har lært å fly. Ravnader var ravneflokkens elegante leder.

Det enorme treet Yggdrasil utgjorde hele scenografien. Treet framsto som en silhuett i en tilpasset lyssetting. 

Ravno ble spilt av Viggo Solum både som teaterfigur og som skuespiller. Skissen er av gamle Ravno. De andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen er Uglion og Buglossen.

Kilder: Riksteatret. Tatjana Zaitzow.

Giver: Riksteatret. Tatjana Zaitzow.

Transportert: 14.05. 2021. 

Materialtyper

Ifølge Tatjana Zaitzow ble nebbet til Ravno skåret ut i isopor, pusset og kasjert (forsterket). Kroppen ble laget av glinsende stoff og vingene ble avstivet med tynne grå isolasjonstuber for vannrør. Ravno ble også spilt i helfigur (som skuespiller) og da sittende i en rullestol.

Informasjon er gitt av Tatjana Zaitzow.

Konstruksjon/teknikk

Teaterfiguren hadde en føringsmekanisme i hodet med en fast stang og teknikk for å kunne åpne og lukke det store nebbet. Figurspilleren holdt den ene armen sin inne i figurens kropp/hals. Vingene ble aldri spredt ut. 

Det var to versjoner av karakteren Ravno, én som teaterfigur og én som skuspiller, sittende i en rullestol. Det var m a o én og samme figur-/skuespiller som gav sceneisk liv til teaterfiguren og som gestaltet karakterer Ravno som skuespiller. Denne 'todelingen' av rollen gir langt flere tolkningsmuligheter for spilleren og følgelig et rikere fysisk og visuelt uttrykk i selve karakteren. 

Informasjon er gitt av Tatjana Zaitzow. 

Tilknyttet (3)
Tatjana Zaitzow (person) – Scenograf, Designer, Figurmaker
Petrusjka Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Ravno - en fuglehistorie (produksjon) – Stangfigur