Morten

Inngår i produksjon "Nils og Blåmann" (1953), Folketeatrets Dukketeater..

Morten var en av hanskefigurene i produksjonen Nils og Blåmann av Barthold Halle og Gunnar Olram, basert på tegneserien av samme tittel i illustrert Familieblad. Tegningene var av Ivar Mauritz-Hansen og teksten ved Sigurd Winsnes. Scenografi og teaterfigurer var ved Willie Nordrå og regi ved Barthold Halle. Nils og Blåmann var den andre produksjonen ved Folketeatret (Folketeatrets Dukketeater) med urpremieren den 4.november 1953.  

Nils og Blåmann reiste på turné med Riksteatret. 

Informasjon

(Objekt ID 111524)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. nov. 1954
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45 cm.
Lisens

Folketeatret/Oslo Nye Teater?

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Morten (en fisker) ble sannsynligvis spilt av Julian Strøm. Foruten han medvirket også hans to døtre i denne produksjone, Birgit og Elisabeth.

De andre figurene som er registrert under denne produksjonen er Nils og Blåmann.

Kilder: Riksteatret. 

Helgesen, Anne M.(2003): Animasjonen - Figurteatrets velsigfnelse og forbannelse. Norsk figurteaterhistorie. Dr. Art-avhandling i teatervitenskap, Institutt for musikk og teater, Universitetet i Oslo.

Wang, Ragnhild og Vibeke Helgesen (2000): Den magiske hånd - dukkespill og figurteater gjennom tidene, Pax (2000:196).

Giver: Riksteatret

Transportert 26.4. 2021.

Materialtyper

Morten var en hanskefigur og trolig var han én som hadde god bruk for sine hender. De var usedvanlig store. Kan han ha vært en fisker? På fotoet ser vi ham i en båt sammen med Nils og Blåmann mens de trekker opp fisk.  

Hodet og halsen ble støpt på en form av plastellina, forsterket med flere lag av avispapir (i biter) eller bomullsgas og lim. Det tørkede hodet ble delt i to for å fjerne plastellinaen og deretter lime det sammen igjen og malt. Han har ellers et fyldig skjegg og mindre fyldig hår på holdet. Figuren har en enkel drakt. Dette er alt hva fotoet kan gi av informasjon. Men fra erfaringen vet red. at hanskefigurer må ha en underdrakt formet etter figurspillerens hånd. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Konstruksjonen og teknikken er som hanskefigurer flest. Den må være lett i vekt og tilpasset figurspillerens hånd for å kunne gi figurene senisk liv. Hanskefigurene kjennetegnes ved en vitalitet som følge av hånden og fingrenes direkte bevegelser og ekspressivitet. Jo større bevegelighet i hånden, dessto større fysisk uttrykk kan figuren formidle, men det krever presise bevegelser. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (3)
Willie Nordrå (person) – Scenograf, Figurmaker
Folketeatret (organisasjon) – Opphavsperson
Nils og Blåmann (produksjon) – Hanskefigur