Telemak

Inngår i produksjon "I sol og regn" (1973), Oslo Nye Teater

Telemak var hovedkarakteren i produksjonen I sol og regn. Jean-Loup Temporal  var dramatiker og regien var et samarbeid mellom Temporal og  Kjersti Germeten. Produksjonen hadde premiere den 4. okt. 1973 på Dukketeatret, Frogner hovedgård. 

Informasjon

(Objekt ID 104815)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 4. okt. 1973
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45 cm høy.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Teaterfiguren Telemak var allerede introdusert for et fransk publikum av Temporal.  

Telemak  ble spilt av Ragnhild Wang. 

Kilder:Oslo Nye Teater. 

Giver: Oslo Nye Teater. 

Transportert  3.10. 2020. 

Materialtyper

Telemak var en enkel hanskefigur. Det er uvisst hvilket materiale hodet ble formet av, men det var trukket med trikot. Øynene var store, sorte knapper, og nesen og munnen var svakt antydet. Håret var av sort, stri perls og det var kraftig. Kjolen var sydd av prikkete bomullsstoff.  Figuren hadde små hender som  laget av grå trikot, samme farge som ansiktet. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hanskefiguren er bygget på figurspillerens hånd. Pekefinger 'holder' /spiller med  hodet, de andre fingeren fordeles på figurens høyre og venstre hånd. Hanskefiguren kan gripe med de små hendene sine. Den er spontan, rask og dynamisk i bevegelsene. Midjen til hanskefiguren er også viktig, det er figurspillerens håndledd som er en  meget vital del av hanskefigurens bevegelsesuttrykk. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Vi har kjennskap til tre produksjoner som ble iscnesatt av Jean-Loup Temporal. Disse er: Festen på taket i 1972, Non stop Siam og I sol og regn i 1973.  Vi antar at navn på produksjonne er korrekt og at årstallene er rett. Vi har flere foto av Telemak som vi foreløbig har samlet under produksjonen "I sol og regn". Vi håper å kunne få mer informasjon om hver produksjon og få plassert figurene der hvor de hører hjemme. Telemak var gjennomgangsfiguren i alle produksjonene. 

Telemak medvirket i ytterligere tre enaktere som Temporal skrev og insturerte. Disse var: Gjøkuret, Telemaks drøm og Telemak på telttur. Ragnhild Wang spilte Telemak i de tre enakterne og hun hadde én medspiller i hver av produksjonene, henholdsvis Anne-Lise Ruud, Kjell R. Smidsrød og Knut Wiulsrød. 

Tilknyttet (4)
Aline Schermesser (person) – Scenograf, Figurmaker
Janine Antonucci (person) – Scenograf, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
I sol og regn (produksjon) – Hanskefigur