Black Box Teater

Fasaden til Black Box Teater i Marstrandgata 8 i Oslo

Black Box Teater er et programmerende teater og en av Norges viktigste scener for samtidsorientert scenekunst. Teatret ble etablert i 1985 og hadde frem til 2003 tilhold på Aker Brygge i Oslo.

I februar 2004 åpnet teatrets nye lokaler i Marstrandgata 8 på Dælenenga, i tidligere Bergene sjokoladefabrikk på Rodeløkka midt mellom Carl Berners plass og Birkelunden.

Produksjonene som vises på denne siden er produksjonene Black Box Teater har coprodusert. Vil du se fullstendige spilleplaner for Black Box Teater, så gå inn på hvert enkelt spillested.

Les mer

Verdensteatret

Fotografi av kunstgruppen Verdensteatret 2014

Verdensteatret er en kunstgruppe med base i Oslo. Gruppen ble etablert av Lisbeth Bodd i Bergen i 1986. Gruppen består av kunstnere fra forskjellige kunstgrener og profesjoner.

Verdensteatrets poetikk kjennetegnes ved en stadig eksperimentering innen ulike medier og teknologi. Arbeidene er gjennomført tverrkunstneriske og vises i forskjellige kontekster, som kunstmuseer, gallerier, samtidsmusikk-festivaler, teaterrom osv.

Verdensteatret har mottat basisfinansiering fra Norsk Kulturåd siden 2007, og deres arbeider vises i Norge og bredt internasjonalt.

Verdensteatret mottok Bessie Award i kategorien Installasjon og nye medier i 2006, en scenekunstpris som best kan sammenlignes med filmens Oscar. I 2014 mottok de Heddaprisens Ærespris for sitt kunstneriske virke, den mest prestisjefylte scenekunstutmerkelsen i Norge.

Broen over gjørme av Verdensteatret, co-produsert av Black Box Teater, BIT Teatergarasjen, Henie Onstad kunstsenter og Ultima, ble nominert til Heddaprisen 2015 i klassen for årets forestilling. Verdensteatret vant prisen for beste audiovisuelle design for samme forestilling.

Les mer

Sogn og Fjordane Teater

Plakat for Sogn og Fjordane Teaters produksjon Mensen Ernst - løpekongen frå Sogn (2013)

Sogn og Fjordane Teater er et regionteater med Sogn og Fjordane fylkeskommune og Førde kommune som eiere.

Teateret ble etablert i 1977, og har staten som største tilskuddsyter.

Les mer

Perleporten Teatergruppe

Plakat for Perleporten Teatergruppes produksjon "Det siste skrik" (1983)

Perleporten Teatergruppe var en kollektivt ledet gruppe som ble dannet av Birgit Christensen, Karl Hoff og Catrine Telle i Oslo mars 1975.

Fra 1969 til 1972 var de elever ved Hartvig Nissen Skole i Oslo, hvor de tok artium på Dramalinjen, med Maja Lise Rønneberg Rygg som lærer i drama, norsk og teaterhistorie. Etter gymnaset skaffet de seg noe tilleggsutdannelse og arbeidserfaring innen teater i Norge og utlandet, for så å gjenforenes i Oslo i mars 1975, som var en drøm de tre hadde båret på siden de gikk ut fra Nissen i 1972.

Perleporten ble kjent for sitt venstreradikale politiske teater. Gruppa produserte 8 teaterforestillinger i løpet av de 9 årene de eksisterte (1975-1984),herav en barneforestilling (Se hva jeg tør). Den første produksjonen var Faren satt på første benk og moren satt på annen og Knoll og Tott på galleri og lo som bare faen fra 1975, den siste var Det siste skrik fra 1983.

Les mer