Tittel Filtype Publiseringsdato Last ned
Program fra Lofoten Teaters produksjon Rik og berømt (1995). pdf 1995 Last ned

Lofoten Teater

Lofoten Teater ble etablert i Stamsund i 1990 som et ungdomsprosjekt innenfor Nordland fylkeskommune. Fra 1991 produserte de egne profesjonelle forestillinger.

I 1997 ble Lofoten Teater splittet, og den ene gruppen tok navnet Teater NOR, mens den andre beholdt navnet Lofoten Teater.

Informasjon

(Objekt ID 70922)
Objekttype Organisasjon
Organisasjonstype Teatergruppe
Hovedfokus Teater
Etablert 1990

Kontaktinformasjon

Adresse Stamsund

Annen informasjon

Organisasjonsform Annen/Ukjent
Les mer

Lofoten Teater begynte som et ungdomsprosjekt i februar 1990, under ledelse av Thorbjørn Gabrielsen. Fiskeindustrien lå med brukket rygg, og arbeidsløsheten og fraflyttingen var stor. Det offentlige satte igang prosjektet, for å gi ungdom håp for fremtiden, og tro på at det kunne være mulig å satse på et liv i disse omgivelsene. Lofoten Teater fikk penger av Nordland fylkeskommune, barnevernet, og arbeidsmarkedsetaten. Vestvågøy kommune lot kompaniet bruke det gamle samfunnshuset i Stamsund, som har en teatersal med 300 sitteplasser, tradisjonell scene og gode øvingslokaler. Her lagde teatret sin første forestilling med hjelp av mer erfarne kunstnere fra landsdelen. Den handlet om å være ung i Nord-Norge, og ble turnert med båt i hele regionen.

Lofoten Teater begynte sitt arbeid gjennom å forsøkte å lære mest mulig om kulturen langs kysten. Flere av teatrets medlemmer på denne tiden, bl.a utøverne Bjørg Arntzen, Barbro Laxaa, Andreas Eilertsen, Geir-Ove Andersen og sjåfør, scenografibygger og tekniker Atle Johansen hadde vokst opp i Lofoten eller langs Nordlandskysten, og hadde hele kystkulturen i seg og med seg. Uten denne tilknytningen hadde arbeidet innledningsvis vært mye tyngre og kanskje til og med umulig.

De første forestillingene var bekreftende forestillinger. Bekreftende på den måten at teatret ubevisst hadde behov for å vise seg som Lofotens teater, en del av kystkulturen og med forståelse for denne. Thorbjørn Gabrielsen beskriver det slik: "Selv om vi brukte moderne metoder og uttrykksformer, var underteksten av romantisk art; se på disse særegne vakre menneskene som har levet her gjennom tidene og hvor sterk kulturtradisjonene deres er. Vi har senere aldri hatt så stor lokal suksess som vi opplevet gjennom disse forestillingene. Når man forteller folk at de er vakre og sterke, kommer de deg som regel i møte. Vi lærte mye av disse første forestillingene.

I begynnelsen produserte Lofoten Teater to forestillinger i året som ble turnert der det var mulig, for beskjedne honorarer. Teatret hadde en klar forståelse av at det for å lære var nødvendig å produsere forestillinger og la disse møte publikum. Dette møtet var lenge kompaniets viktigste referanse i læreprosessen. Langsomt bygget teatret det de beskriver som en ustø, men likefullt sin egen faglige plattform som gjorde det mulig å tenke fremover; drømme om et samtidsrelatert profesjonelt teater i Lofoten.

KILDER:

Gabrielsen, Thorbjørn, Mass For Bad Weather, (2002), Teater NOR forlag

Jens Harald Eilertsen, boka Polare Scener, Nordnorsk Teaterhistorie bind to: Fra 1971 til 2000, Orkana Forlag 2005, s. 364.

Egne produksjoner (8)
Tittel Premiere
Querinius – 1996
Rik og berømt – 15. sep. 1995
Midtsommernatta – 1994
Tykjes tivoli – 1994
Ei strålendes natt – 1993
Alle sju sortene – 1993
Synnan i havet – 1991
frihet, likhet og valium – 1990
Spilleplan
Tilknyttede personer (1)
Thorbjørn Gabrielsen – Kunstner (fra 1990 til 1997)