Christian Friedländer

Christian Friedländer, født 1967, er en dansk scenograf, utdannet ved Danmarks Designskole.

Han har arbeidet for en rekke teatre, og blant produksjonene er Jeff Koons på Betty Nansen (2001), Blasted på Café Teatret (2001), Lucia di Lammermoor på Folkoperan (2002), Othello på Østre Gasværk i 2000, for bare å nevne noen.

På Det Kongelige Teater har han signert scenografien til blant andre Nero (1998), Hr. Bengts hustru (2000), Urene hænder (2001), Vinden i Piletrærene (2002), Onkel Vanja (2002) og operaen Under himlen. Han hadde scenografien til Flugt som vant den danske Reumert-prisen for årets forestilling i 2004, og samarbeidet med regissør Alexander Mørk-Eidem både om Flugt og Kongsemnerne.

Informasjon

(Objekt ID 5954)
Objekttype Person
Funksjoner Scenograf
Nasjonalitet Dansk
Kjønn Mann
Les mer

Christian Friedländer vant Heddaprisen 2005 i klassen for beste scenografi, kostyme- og lysdesign for sin scenografi til Kongsemnerne, produsert av Nationaltheatret i Norge, Det Kongelige Teater i Danmark og Dramaten i Stockholm.

Heddajuryen oppga følgende begrunnelse:

"Årets Heddapris går til en kunstner som viser hvordan en scenograf ikke bare kan underbygge, tydeliggjøre og uttrykke en regissørs intensjoner, men også tilføre dem et nytt og eget dramatisk liv. I denne oppsetningen har årets prisvinner strengt tatt bare benyttet seg av ett stort element. Men etter hvert som handlingen utvikler seg, forvandles dette elementet gradvis, i en suveren symbiose med tekstens dramatiske innhold til det i selve sluttbildet utvider seg til selve symbolet for hele dramaets budskap. Det er en fantastisk og frapperende scenografi som kommuniserer med tilskueren gjennom enkle, men ytterst effektive virkemidler.

Vinner av årets Heddapris for beste scenografi er danske Christian Friedländer for scenografien til Kongsemnerne av Henrik Ibsen, en samproduksjon mellom nasjonalteatrene i Danmark, Sverige og Norge: Det Kongelige Teater i København, Dramaten i Stockholm og vårt eget Nationaltheatret."

Kilde:

Sceneweb om Heddaprisen 2005, www.sceneweb.no, 17.10.2012, http://www.sceneweb.no/nb/awarding/23849/Heddaprisen_2005-2005

Medvirket i produksjoner (5)
Det finnes ingen vedlegg tilhørende dette objektet. Om du har bilder eller andre relevante vedlegg, kan du sende disse til oss på e-post: redaksjon@sceneweb.no
Rapportér feil eller mangler