Olav Hanto

Olav Hanto er skuespiller bosatt i Porsgrunn, Telemark. Hanto har medvirket og produsert egne forestillinger siden 1995. Han flyttet til Porsgrunn i 1997, og har siden den gang samarbeidet tett med Grenland Friteater. Hanto var fast ansatt som skuespiller ved Grenland Friteater fra 2008-2015.

Informasjon

(Objekt ID 1715)
Objekttype Person
Funksjoner Skuespiller, Produsent, Scenekunstner
Nasjonalitet Norsk, Norsk
Kjønn Mann
Address Porsgrunn
Les mer

Olav Hanto startet sin profesjonelle karriere i 1995 i den frie sceniske gruppen Skuespillerkompaniet som dengang holdt til på Gvarv i Telemark. Med Skuespillerkompaniet medvirket han blant annet i forestillingene: "Fossbryterne - Sangen om Paolo og Fransesca", "Høydeskrekk og Himmelflukt", "Jeg lever - du lever ikke", "Fossbryterne - Odyssevs gjennom kanalen" og "Ukul, men i live".

Etter private studier med Studium Actoris startet han Hanto Teaterproduksjon i 1997. Han skrev, produserte og spilte i forestillingen "Dikterens Selvmord" i 1997 som han også laget en ny versjon av i 1999. I februar 2008 var det premiere på hans soloforestilling "Testament - fem brev fra en barndomsforbryter". Hanto skrev selv teksten, var ansvarlig produsent og skuespiller. Med seg hadde han blant annet Grenland Friteaters regissør Tor Arne Ursin, musiker og komponist Åsmund Aasen Devold m.fl.

Hanto ble en av Grenland Friteaters mest benyttede frilansskuespillere, med roller i blant annet: "Smuglere", "Den innbilt syke", "Harde Tak", "Korsvei", "Hunden", "Sneglegutten" og "Kurt koker hodet". I tillegg har han hatt en rekke administrative oppgaver i forbindelse med Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival.

I juni 2006 ble Olav Hanto kåret til Mr. Gay Norway 2006, og har engasjert seg i kampen for homofiles rettigheter. Olav Hanto er mye brukt som foredragsholder, kursholder, konferansier m.

Kilde: Wikipedia,http://no.wikipedia.org, 02.09.2010, http://no.wikipedia.org/wiki/Olav_Hanto

Tilknyttet (1)
Verk (1)
Tittel Publiseringsdato Rolle
Testament - fem brev fra en barndomsforbryter Manus – Forfatter