Sjøhester

Inngår i produksjon "Den hvite selen" (1983), Oslo Nye Teater

Sjøhestene var teaterfigurer i Oslo Nye Teaters produksjon Den hvite selen. Manuset var ved Kjersti Germeten etter en novelle av Rudyard Kipling. Hans Petter Harboe hadde ansvaret for scenografien, teaterfigurer og regi var ved Kjersti Germeten. Den hvite selen hadde premiere 16. september 1983 på Oslo Nye Dukketeatret.

Informasjon

(Objekt ID 99572)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 16. sep. 1983
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Ca. 100-110 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater. 

Copyright.

Les mer

I programmet til produksjonen står følgende: "På strendene ved Novastoshnah langt borte i Beringshavet ble det en gang for lenge siden født en hvit sel. Den hvite selen fikk navnet Kotick. Kotick vokste opp på de varme strendene og levde som selbarn flest.

Da Kotick var 1 år gammel skulle livet hans forandre seg. Menneskene kom til strendene, drepte vennene hans, flådde dem og tok med seg pelsen. Fra det øyeblikket visste den hvite selen at han måtte finne øyer for selslekten sin der menneskene ikke kunne komme."

(Program, Den hvite selen, 1983.)

Sceneweb viser til de andre teaterfigurene fra produksjonen, som er registrert i denne databasen. Disse er Kotick og hvalrossene.

Sjøhestene ble spilt av Stein KiranAnne TidemandRagnhild Wang og Anne-Lise Ruud. 

KILDER:

Program for produksjonen, 1983.

Giver: Oslo Nye Teater. Knut Wiulsrød.

Importert 06.05.2020. 

Materialtyper

Sjøhestene på fotoet hadde hoder formet i isopor eller i skumgummi. Det kan også ha vært en kombinasjon av disse materialene. Hodene ble trukket med tynn trikot, muligens av bomull eller et annet elastisk materiale, for å kunne få en glatt overflate. Førerstengene ble festet i hodepartiet på figurene slik at hodet og halsen kunne beveges. Kroppene var laget av skumgummi og trukket med samme stoff som hodene. De hang foran spillerampen. Fargen på kroppene og hodene var rosa, og halefinnene var lilla. Ut av munnen på hver av sjøhestene hang lange og tynne stoffremser av chiffon. 

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hodene til sjøhestene var formet i skumgummi eller isopor og dekket med tekstil. Det må sannsynligvis ha vært en førerstang i hodet og en i kroppen for at figurspilleren skal kunne spille med figuren.

Labbene til sjøhestene er også formet i skumgummi og beveger seg med figuren. De hadde ingen styringsstenger.  

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Hans Petter Harboe (person) – Scenograf
Kjersti Germeten (person) – Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Den hvite selen (produksjon) – Andre figurer