Vakthunden Passopp

Inngår i produksjon Laget for produksjonen "Vakthunden Passopp" (1964).

Vakthunden Passopp ble laget til produksjonen med samme navn i 1964, av Julian Strøms Dukketeater. Vakthunden Passopp inngikk i en serie med tittelen Det var en gang, med tilsammen 7 episoder bygget over norske folkeeventyr.  Det var NRK som produserte disse episodene. 

Passopp ble også brukt som forteller i fjernsynets bearbeidelse av Gullslottet som hang i luften. Dramatiseringen var ved Per Lillo Stenberg og figurmaker var Snorre Tindberg.

Informasjon

(Objekt ID 147110)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1964
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 50 ca.
Lisens

Utlånt av Nina Lyng-Vagstein og Selma Theres Lyng.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Julian Strøm og hans datter Birgit ledet Folketeatrets Dukketeater fra 1953 til teatret ble nedlagt i 1959. Dukketeater-ensemblet ble overført til det nystartede Oslo Nye Teater. Etter noen år oppsto det en arbeidskonflikt som førte til at ensemblet brøt med teatret og startet Julian Strøms Dukketeater. I konfliktperioden 1963 til 1965, produserte de store oppsetning basert på Asbjørnsen og Moes eventyur for NRK fjernsynet. 

Hvem som spi8lte Vakthunden Passopp er usikkert, men den ble høyst sannsaynlig spilt av Birgit Strøm

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024. Figurspiller Hanne Dahle. 

Giver: Utlånt av Birgit Strøms etterfølgere. 

Transportert: 21.03. 2023.

Materialtyper

Vakthunder Passopp var en enkel hanskefigur med et støpt hode, sannsynligvis på en form av leire eller plastilin. Støpematerialet var sannsynligvis papir og lim el. tekstilgas og lim. Det hører til denne type hanskefigur at det syes en underdralt av myk bomull som blir tilpasset figurspillerens hånd. 

Figuren var kledd i loddent brunt stoff fra topp til tå. Den hadde store ører, en snute og en munn. Vi kan såvidt skimte en mørke rød tunge i munnen på hunden. Det er usiukkert om munnen kan beveges, åpnes og lukkes.

Vurdering er gjort på bakgrunn av god kjennskap til hansefigurer. 

Konstruksjon/teknikk

Figurspillerens håndstilling kan variere. Grepet om denne figuren var sannsynligvis en pekefinger i hodet på hunden, tommelfingeren var en arm/pote og lillefingeren en annen arm/pote. I tillegg til å holde hode i rett stilling og å spille med begge potene, er håndleddet svært viktig. Det må væe kontollert og ledig på samme tid, til det trengs det øvelse. Spill med hanskefigur er minutsiøs kunst, bevegelsen er små og de må være presise. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av god kjenneksap til hanskefigfurer. 

Tilknyttet (3)
Snorre Tindberg (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Det var en gang (produksjon) – Hanskefigur