Flode

Inngår i produksjon "Mens vi går og legger oss", produsert av NRK, i 1976.

Flode var en flodhest på størrelse med et menneske. Han var ikke en TV-figur til å spille med, men en leke-TV-figur/dukke. Programserien som Flode medvirket i het Mens vi går og legger oss med Trond Viggo Torgersen som programleder.

Trond Viggo valgte barnas lek med dukker som utgangspunkt for denne serien. Det var leggetid og tid for å tenke over dagens hendelser. Frode lytttet og Trond Viggo snakket. Slik ble det skapt en indre dialog fra et menneske som skulle gå til ro om aftenen. Programmet ble lavmælt, underfundig og fri for pedagogiske og overtydelige intensjoner. 

Figurdesigner var Vivian Zahl Olsen.

Det ble skapt fire programmer hver på 20 minutter i 1976.

Flode og Trond Viggo var med i Slå på jul, et romjulsproogram i 1983.

Informasjon

(Objekt ID 146307)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1976
Kategori Andre figurer
Emneord Barn
Størrelse Menneskestørrelse.
Lisens

NRK Super.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Trond Viggo hadde ingen kjennskap til dukke-/figurteater. For han var det naturlig å velge den form som de fleste barn gjør rent instinktiv; å leke med dukkene sine som om de var levende. Programlederen var alene med en stor leke-dukke og gjennom hans 'samtale' eller  snarere monolog med Frode, kunne han reflektere rundt følelser, lengsler og behov hos barn. Mentalt var de begge barn, fysisk var de på størrelse med voksne. 

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK.

Transportert: 22.02. 2024.

Materialtyper

Flode er en TV-figur som er stappet full av ullfilt og skumplast. Denne kombinasjonen av fyllstoff gir den uformelige figuren. Både forlabbene og baklabberne, samt hode er av samme materiale. Flode kan sammenlignes med en sakkosekk, men den blir laget av et syntetisk materiale. Vi tror det går an å sitte i fanget til Flode, men han kan også sitte selv, det være seg på gulv, i en stol eller på en seng hvor han også sover.

Til tross for store, runde og klumpete former, er Flode sjarmerende på sin måte. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Det er ikke noen konstruksjon eller teknikk  hos Flode. Han er en sekk med påsydde kroppsderer og et hode. Det er mye materiale som går med til å fylle kroppen og -delene. Ved hjelp av Trond-Viggo skaper han en egen form for scenisk liv i denne klumsete og eiendommelige figuren.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Tilknyttet (3)
Vivian Zahl Olsen (person) – Designer
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Mens vi går og legger oss (produksjon) – Leketøysfigur, Andre figurer