Gaute Superkatt

Inngår i produksjon "Barnas Superjul"/"Barnas Supershow", produsert av NRK Super.

Gaute Superkatt medvirket i programserien Barnas Supershow/Barnas Superjul. Barn var programledere og barn var publikum som jublet, klappet og danset. Showfaktoren var høy. Gaute Superkatt bidro til å holde farten oppe. Han spilte både på trommer og piano til musikk som fikk barna til å danse. Programmene promoterte NRK Super som skulle bli NRKs nye kanal for barneprogrammer. 

Manus var ved Terje Solli, figurmaker var Steinar Kaarstein og programledere var Talma, Simon, Nina, Kasper, Henrik, Marit Serina m.fl.

Barnas Superjul ble produsert i 24 episoder og var adventskalender i 2007.

Informasjon

(Objekt ID 146061)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 2007
Kategori Muppet
Emneord Barn
Størrelse Ca. 80 cm.
Lisens

Utlånt av NRK Super og utlånt av institusjonen. 

Les mer

Det er uvisst hvem som spilte Gaute Superkatt.

Kilder: Helgesen, Anne: Utstillingstekster til "Alle tiders barndomshelter". Slottsfjellsmuseet/Figurfestspillene 19.-28. januar 2024.

Giver: Utlånt av NRK.

Transportert: 18.03. 2024.

Materialtyper

Gaute Superkatt har en heldekkende og tett 'teddypels'/flosset overflate. 

Hodet er støpt og øynene er av glass med sort pupill på grønn bunn. Den  ytterste tuppen på snuten må være av skinn (ganske blankt) og det gjelder også labber og tær som er laget av samme 'teddypels' som kroppen. 

Ansiktet til Superkatt kunne ha vært en utstoppet katt, så naturalistisk er det formet, både anatomisk, material- og uttryksmessig. Det fysiske uttrykket gjør den naturtro.  Det er mye vi ikke vet om Gaute Superkatt. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Siden denne TV-figuren kan bevege munnen så blir den her kategorisert som en muppet-figur (under tvil). Det kan tenkes at munnen til Superkatt blir beveget ved hjelp av et fjær- og trådsystem inne i hodet på figuren, eller at det ganske enkelt er en figurspiller som har hånden sin inne i hodet på Superkatten. Han er også en musikalsk katt som spiller på et tastatur og da er de lange armene og hendene svært virksomme. For å kunne bevege munnen og begge hendene samtidig må det høyst sannsynlig være to figurspillere. Men vi utelukker heller ikke at bevegelsene kan gjøres ved hjelp av tekniske finurligheter.

Superkatten er naturalistisk fremstilt, særlig ansiktet. Den er i helfigur og muligens litt vanskelig å spille med, da den virker både stiv og massiv.

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto, men her er mye usikkert.  

Tilknyttet (3)
Steinar Kaarstein (person) – Designer, Figurmaker
NRK (organisasjon) – Opphavsperson
Barnas Superjul (produksjon) – Andre figurer