Dronning

Inngår i produksjon "Landet er alt er annleis" (1984), Riksteatret.

Dronning var en av karakterene i produksjonen Landet der alt er annleis av Tor Åge Bringsværd, oversatt til nynorsk av Rolf Losnegård. Nina Martins hadde ansvaret for dekorasjon, kostymer og design av teaterfigurer og Kari Noreger var figurmaker. Regien var ved Erik Solbakken. Produksjonen hadde premiere i Finnfjordbotn, 1. oktober 1984. 

Informasjon

(Objekt ID 111827)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 1984
Kategori Maske
Emneord Barn
Størrelse Ca. 180 cm høy.
Lisens

Riksteatret.

Copyright. 

Les mer

Dronning ble spilt av Anne Stray. Den andre teaterfiguren som er registrert under denne produksjonen er Anders. 

Kilder: Riksteatret og programmet til produksjonen. 

Giver: Riksteatret.

Transportert 5.5. 2021.

Materialtyper

Rollen som Dronning ble gestaltet av skuespiller med halvmaske, høy krone på hodet og et ekstravagant kostyme. Skulderpartiet var en overdimensjonert  ring/elipse som var framstilt av stive og ruvende materiale, muligens tyll, som skapte volum. Kjolen besto av glinsende materialer, muligens har de øvre lagene vært lange remser, det kommer ikke tydelig fram på fotoet. Som del av Dronnings kostyme har hun lange hansker. Hun strutter av makt, men hun er ikke uten en viss eleganse. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Det som kan sies om konstruksjon i denne sammenheng er det store eliptisk formede skulderpartiet til Dronning. I forhold til teaterfigurene som artefakt var denne karakteren ruvende i størrelse og volum. I tillegg har skuespilleren et fysisk register å spille på som for en teaterfigur allid vil være begrenset. 

Vurdering er gjort på bakgrunn av foto. 

Annen info

Else Færden skriver i programmet: 

Det forfatteren, Tor Åge Bringsværd, mellom anna prøver å fortelje deg med dette stykket, er at dersom vi veit for oss sjølve at vi skal døy, veit at vi har livet og dei menneska vi er glade i berre på lån, da vil vi kanskje streve hardere med å ta vare på kvarandre og sette meir pris på å leve. Om du nå plutseleg kjem til å tenkje på at det til dømes er lenge sidan du besøkte bestemora di eller viste at duivar glad i foreldre dine, vil nok forfattaren nikke og smile til deg. Og om du finn ut at du ikkje vil leve i "Landet der alt er annleis", men i "Landet der ALT ER MOGELEG!", at du vil gjere noko fint med livet ditt, ville nok alle som har vore med på å lage denne framsyninga blir glad på dine vegner."

Tilknyttet (4)
Nina Martins Hlavaty (person) – Designer
Kari Noreger (person) – Figurmaker
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson
Landet der alt er annleis (produksjon) – Bunraku inspirert figur