Heksen

Inngår i produksjon Ukjent produksjon fra Norsk Dukketeater (Agnar og Jane Mykle)

Heksen var en karakter fra en ukjent produksjonen av Norsk Dukketeater.  Den ble tilvirket/designet og laget av Jane Mykle som holder figuren på fotoet. Norsk Dukketeater ble grunnlagt av Agnar og Jane Mykle, på begynnelsen av 1950-tallet. Trolig har Agnar Mykle selv skrevet manus for sitt dukketeater og satt produksjonen i scene. 

Siden produksjonen p t er uviss, kan vi heller ikke si om når den ble produsert eller hvor den ble oppført første gang. 

Informasjon

(Objekt ID 111454)
Objekttype Teaterfigur
Kategori Hanskefigur
Emneord Barn
Størrelse Ca. 45-50 cm.
Lisens

Agnar Mykles etterfølgere.

Copyright. 

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

På fotoet ser vi Jane Mykle fotografert sammen med Heksen, til venstre sauebukken. Om det var hun som spilte denne figurer er uvisst. 

Kilder: Riksteatrets arkiv.

Giver: Riksteatret.

Transporter 22.4. 2021.

Materialtyper

Her er det sannsynligvis brukt plastellina til forming av hodet og avispapir/alternativt bomullsgas og lim til støp av hodet. Tekstilene var høyst sannsynlig i bomull og av et lett materiale. Heksa har kjole med forkle over.

Vurderingen er gjort på bakgrunn av foto. 

Konstruksjon/teknikk

Hodet til Heksen ble formet i plastellina og så ble det laget en avstøpning med lag av avispapir (i biter)/alt. bomullsgas og lim. Den tørkede avstøpningen ble deretter delt i to for å fjerne plastellinaen. Deretter ble de to delene limt sammen. Det varviktig at hode også hadde hals. En liten 'trakt' ble formet etter figurspillerens finger (oftest pekefinger) og festet til figurens hals. En underdrakt av myk bomull ble tilpasset spillerens hånd og festet rundt halsen for å knytte hode og underdrakt/kropp sammen.

En vanlig brukt håndstiling er pekefinger i hode på figuren, tommel blir figurens venstre 'arm' (sett fra tilskuer) og langfinger, ringfinger og lillefinger blir figurens høyre 'arm'. Overdrakten understreker på en enkel måte figurens karakter. Det er viktig at stoffet er lett og at materialene puster for håndens bevegelser og uttrykk. Spill med hanskefigurer er teater i miniatyr. 

Vurderingen er gjort på bakgrunn av praksis og foto. 

Tilknyttet (3)
Jane Mykle (person) – Designer, Figurmaker
Norsk Dukketeater (organisasjon) – Opphavsperson
Riksteatret (organisasjon) – Opphavsperson