Trollmannen

Inngår i produksjon Fra Aladdin og den magiske lampen (2004), Oslo Nye Trikkestallen

Trollmannen var en av figurene i Oslo Nye Teaters produksjon Aladdin og den magiske lampen, basert på en dramatisering for figurteater av Terje Mærli etter eventyret fra 1001 natt med samme tittel. Christine Lohre var scenograf, Grete Larssen var figurdesigner og -maker, og Terje Mærli hadde ansvar for regi. Produksjonen hadde premiere på Oslo Nye Trikkestallen, Torshov 27.08.2004. 

Informasjon

(Objekt ID 104797)
Objekttype Teaterfigur
Produksjonsdato 27. aug. 2004
Kategori Stangfigur
Emneord Barn
Størrelse ca. 80-85 cm.
Lisens

Oslo Nye Teater.

Copyright.

Teaterfigur

Teaterfigurer, bedre kjent som teaterdukker, har spilt på norske scener i generasjoner, til stor glede for publikum i alle aldersgrupper.

Gå til Teaterfigur

Les mer

Det er ikke kjent hvem som spilte Trollmannen. 

Sceneweb viser til de andre teaterfigurene som er registrert under denne produksjonen. Disse er prinsesse Badr-al-Budur, Aladdins mamma, Kongen og Aladdin.

KILDER: 

Oslo Nye Teater. Program fra produksjonen.

Giver: Oslo Nye Teater.

Transportert 06.09.2020.

Materialtyper

Ifølge designer og figurmaker Grete Larssen ble hodet til figuren laget av et termoplast-materiale som varmes opp og formes. Materialet stivner når det blir kalt. Hode og ansiktsform ble først modellert i leire og støpt i negative former. Ifølge kilden blir formen mer presis med denne teknikken.

Det ser ut som om underkjeven kunne åpnes og lukkes. De små, sorte øynene var plassert langt bak på hver side av hodet. Bakerst på det øvre nebbet stakk det opp stive sorte hårstrå, det hang også hårstrå ned fra fremre del av nebbet. Trollmannen var kledd i en vid kappe med ermer og høy krage. Fingrene var lange og sannsynligvis formet av metalltråder, polstret og trukket med tynt hanskeskinn. 

Beskrivelsen er delvis gjort på bakgrunn av foto.

Konstruksjon/teknikk

Trollmannen var en stangfigur med stang/pianotråd festet til hver av figurens hender og en stang/rundstokk(?) festet i figurens hode. Figurspilleren holdt stangen fra hodet til figuren med den ene hånden og de to stengene/pianotrådene med den andre hånden.  

Beskrivelsen er gjort på bakgrunn av foto.

Tilknyttet (4)
Christine Lohre (person) – Scenograf
Grete Larssen (person) – Designer, Figurmaker
Oslo Nye Teater (organisasjon) – Opphavsperson
Aladdin og den magiske lampen (produksjon) – Stangfigur