Nationaltheatret

Fotografi fra Perleporten Teatergruppes aksjon "Bjørneboe-aksjonen" (1977)

Nationaltheatret åpnet i 1899 og er ett av Norges tre nasjonale teaterinstitusjoner. Nationaltheatrets første sjef var Bjørn Bjørnson, som var skuespiller, regissør og sønn av Bjørnstjerne Bjørnson.

Nåværende teatersjef er Hanne Tømta.

Den administrative delen av Torshovteatret ligger under Nationaltheatret.

Les mer

Jo Strømgren Kompani

Fotografi fra Jo Strømgren Kompanis produksjon A Dance Tribute to Ping Pong (2011)

Målsetningen til Jo Strømgren Kompani, etablert i 1998, er å produsere et vidt spekter av innovative og inspirerende forestillinger av Jo Strømgren for nasjonale og internasjonale spillesteder.

JSKs nye hjemmescene i Oslo er Operahuset. En langsiktig avtale sikrer omlag 20 forestillinger i året, fordelt på repertoar og premierer. Dette sammenfaller med Jo Strømgrens utnevnelse som huskoreograf for Nasjonalballetten.

Identiteten til kompaniets forestillinger formes av medlemmenes engasjement, som med sine fysiske forutsetninger gir kreativitet til det koreografiske materialet. Kompaniet har utviklet seg raskt til å bli et av de ledende innen samtidsdans i Norge.

Les mer

Transiteatret-Bergen

Videoutdrag fra Transiteatret-Bergens produksjon DUB Leviathan (MOT) (2015)

Transiteatret-Bergen (2001) er et frittstående teaterkompani som ble etablert i Bergen i 2001. Transiteatret-Bergen arbeider i krysningspunktet mellom teater, musikk og politikk med utviklingen av en samtidsorientert og kritisk eksperimentell scenekunst. Tt-B ledes av Tore Vagn Lid og arbeider på prosjektbasis, med utgangspunkt Lids konsepter/tekster.  Tt-B utgjøres til sammen av et nettverk av kunstnere innen flere disipliner som lyd-, lys- og videodesign, animasjon, scenografi, skuespill og musikk. Tt-B har base I Bergen og har bak seg over 20 teaterproduksjoner (pr.2015).  Kompaniet har gjestet flere land og festivaler, og blitt presentert blant annet under Festspillene i Salzburg.

Ut fra en ambisjon om utvidelsen av teateret som kritisk erfaringsrom, hvor særlig teaterets musiske og musikkdramaturgiske potensial har rykket i sentrum, har tt-b siden oppstarten i 2001 realisert og presentert en rekke av Lids stykker/konsepter. Transiteatret har gjestespilt i flere europeiske land.

Les mer

Hollow Creature

Fotografi fra Hollow Creatures produksjon Tigerhagen

Hollow Creature ble etablert i 1997 av Kirsti Ladegård og Gerd Zoe Christiansen. Scenekunstgruppen er en figurteatergruppe, som også arbeider tverrkunstnerisk. I de forskjellige produksjonene knytter de til seg forskjellige kunstnere.

Hollow Creature ønsker å skape et sterkt visuelt og auditivt uttrykk. Mellom 1998 og 2001 lagde Hollow Creature en triologi basert på Kathy Ackers tekster. Forestillingene var Persona i 1998, Store forventninger i 1999 og Tigerhagen i 2000.

Kilde:

Hollow Creature, 30.11.2010 http://www.hollowcreature.no/

Les mer