Den Nationale Scene

Også kjent somDNS
OrganisasjonstypeNasjonal institusjon
HovedfokusTeater
Etablert1876
NettstedDEN NATIONALE SCENE, DNS arkiv, STORE NORSKE LEKSIKON

Om Den Nationale Scene

Den Nationale Scene (DNS) åpnet i 1876 og er ett av Norges tre nasjonale teaterinstitusjoner, det eneste av de tre som ligger i Bergen. Den Nationale Scene har hatt nasjonalteaterstatus siden 1993, og fra 1995 har 100 % av teatrets offentlige finansiering kommet fra staten.

24. juni 2016 ble det gjennomført en import av DNS' repertoardatabase til Scenewebdatabasen. Under finner du en liste over alle produksjonene som har vært satt opp av og på DNS gjennom tidene. Produksjonene ligger i omvendt kronologisk rekkefølge. Med forbehold om feil og mangler.

Les mer

  • Images (0)
  • Video (0)
  • Audio (0)
  • Files (0)

Utmerkelser

Egne produksjoner

Vis mindre

Vis alle

Coproduksjoner

Vis mindre

Vis alle

Tilknyttet

Vis mindre

Vis alle

Mer om Den Nationale Scene

Den Nationale Scene ble grunnlagt som Det Norske Theater i 1850 etter initiativ fra Ole Bull. Teatret ble nedlagt på grunn av økonomiske problemer i 1863, og gjenåpnet som Den Nationale Scene i 1876. De holdt da til i det samme Komediehuset/Det Gamle Teater på Engen hvor Ole Bull sin tid hadde drevet Det Norske Theater. 

I 1909 fikk Den Nationale Scene sin nåværende bygning, tegnet av Einar Oscar Schou. Åpningsforestillingen var Erasmus Montanus av Ludvig Holberg.

I dag blir teaterhuset til Den Nationale Scene regnet som et av Norges fremste eksempler på monumentalbygninger i jugendstil. Salen, foajeen og vestibylen ble ødelagt under andre verdenskrig, og bare midlertidig gjenoppbygd. Gjennom årene har bygningen gjennomgått store forandringer, påbygging, ombygging, restaurering og sceneteknisk modernisering. Teaterhuset ble i 1993 fredet av Riksantikvaren. I 2001 ble salongen til hovedscenen tilbakeført til samme stil som da teatret sto ferdig.

KILDER:

Den Nationale Scene, dns.no, 20.08.2012, http://www.dns.no/norsk/om-dns/

Den Nationale Scene, dns.no, 20.08.2012, http://www.dns.no/norsk/om-dns/det-historiske-dns/

Den Nationale Scenes repertoardatabase. Giver: Den Nationale Scene/Teaterarkivet i Bergen. Importert 24.06.2016

Store Norske Leksikon, Den Nationale Scene, 11.02.2014, http://snl.no/Den_Nationale_Scene

Wikipedia, no.wikipedia.org, 16.06.2016, https://no.wikipedia.org/wiki/Den_Nationale_Scene