Hva spilles på norske scener?

Nyheter fra bloggen

Fra redaksjonen

FRA SCENEWEB-BLOGGEN
18. sep 2017

SKUESPILLER HENRIK KLAUSEN - VERDENS FØRSTE PEER GYNT

Henrik Kristen Johan Klausen (født 14. februar 1844 i Kopervik på Karmøy, død 23. november 1907 i Kristiania) var en meget allsidig skuespiller som dekket det meste av et teaters repertoar. Han spilte i lystspill og farser, operetter og klassikere, men ble mest kjent som den første skuespiller som opptrådte i rollen som Peer Gynt. Dette foregikk i Christiania Teaters urfremførelse av Henrik Ibsens dramatiske verk i 1876. Klausens tolkning av Peer Gynt ble av flere anmeldere ansett som hans største prestasjon. Så grunnleggende var denne rollen at om han ikke hadde fremført noen annen rolle, ville hans opptreden som den første Peer Gynt vært tilstrekkelig til å skaffe ham en plass i norsk teaterhistorie. 

Her på Sceneweb kan du lese en lengre artikkel om Henrik Klausen, skrevet av Thoralf Berg, forhenværende professor emeritus ved Norges teknisk-naturvitenskapelige fakultet (NTNU). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Les mer

Fra arkivet

Drømmen om Elin

Fotografi fra Tramteatrets produksjon Drømmen om Elin (1984)

Drømmen om Elin (1985) var en teaterproduksjon av Tramteatret. Drømmen om Elin bygget på et manus av Terje Norby, og settingen var på en lukket avdeling ved en psykiatrisk institusjon. Produksjonen ble spilt på ABC Teatret.

Regissører var Per Jansen og Frode Rasmussen.


Les mer

Fra arkivet

Clifton Harrydass

Plakat for Nordic Black Theatres produksjon Ol' Man River (2015)

Clifton Harrydass er musiker.

Les mer

Fra arkivet

Dansdesign

Fotografi fra Dansdesigns produksjon Galleriforestillinger (1980)

Dansdesign ble etablert av koreografene Anne Grete Eriksen og Leif Hernes i Oslo i 1978. Eriksen og Hernes har siden oppstarten koreografert en rekke verk, både bestillingsverk og egeninitierte produksjoner.  Dans Design justerte navnet til Dansdesign i 1999 i forbindelse med opprettelsen av hjemmesiden.

Tre Mødre av Dansdesign vant Heddaprisen 2003 i klassen for beste barne- og ungdomsforestilling.

Les mer

Om oss

Sceneweb er en scenekunstdatabase med oversikt over noe av det som spilles på norske scener i dag og et historisk arkiv. Med tiden ønsker vi å gi fullstendig oversikt over bransjen, både institusjoner og frie grupper. Formålet med Sceneweb er å dokumentere og formidle norsk kulturarv fra både fortid og nåtid, og med det øke kunnskapen om norsk scenekunst.

Les mer om Sceneweb og finn søketips her

Følg oss på Facebook

Nyhetsbrev