Now performing

News from our blog

From the editor

FRA SCENEWEB-BLOGGEN
18 Sep. 2017

SKUESPILLER HENRIK KLAUSEN - VERDENS FØRSTE PEER GYNT

Henrik Kristen Johan Klausen (født 14. februar 1844 i Kopervik på Karmøy, død 23. november 1907 i Kristiania) var en meget allsidig skuespiller som dekket det meste av et teaters repertoar. Han spilte i lystspill og farser, operetter og klassikere, men ble mest kjent som den første skuespiller som opptrådte i rollen som Peer Gynt. Dette foregikk i Christiania Teaters urfremførelse av Henrik Ibsens dramatiske verk i 1876. Klausens tolkning av Peer Gynt ble av flere anmeldere ansett som hans største prestasjon. Så grunnleggende var denne rollen at om han ikke hadde fremført noen annen rolle, ville hans opptreden som den første Peer Gynt vært tilstrekkelig til å skaffe ham en plass i norsk teaterhistorie. 

Her på Sceneweb kan du lese en lengre artikkel om Henrik Klausen, skrevet av Thoralf Berg, forhenværende professor emeritus ved Norges teknisk-naturvitenskapelige fakultet (NTNU). Gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

Read more

From the archive

Tempus Fugit

Fotografi fra Dansdesigns produksjon Tempus Fugit I (1982)

Tempus Fugit (1982) var en danseproduksjon av DansdesignTempus Fugit ble produsert i forbindelse med Dansdesigns 5-års jubileum. Produksjonen ble urfremført på Henie Onstad Kunstsenter.

Koreografer var Anne Grete Eriksen og Leif Hernes.

Read more

From the archive

Runar Borge

Fotografi fra Trøndelag Teaters produksjon West Side Story (1997)

Runar Borge is a Norwegian dancer, choreographer, translator and director.

Read more

From the archive

Tramteatret

Ensemblet i Tramteatrets produksjon Det går alltid et korstog (1983)

Tramteatret ble dannet i 1976 i Oslo, og de 11 medlemmene vedtok at de alltid skulle ta de svake og undertryktes parti, og at de skulle nå ut til hele Norges befolkning. Gruppen presenterte seg slik i 1978: ”Vi tar utgangspunkt i at Norge er et klassesamfunn, og vi vil bruke teatret på den undertrykte klassens side. Vi tror at politisk teater kan være med på å skape diskusjon og kritikk og kanskje spore til politisk handling. Vi er for et sosialistisk Norge, mot all imperialisme og vi arbeider for et folkelig og progressivt teater med utgangspunkt i samarbeid med de mennesker og miljøer vi forsøker å skildre.”

Tramteatret laget politisk teater, i revyform, med stor vekt på musikk. Sjangeren ble hetende musikkrevy. De produserte 8 musikkrevyer i løpet av de 10 årene de eksisterte. I 2011 kom de sammen igjen og lagde Tramteatrets siste sang som hovedsakelig var et tilbakeblikk på tidligere arbeid. 

Read more

About us

Sceneweb is a Norwegian performing arts database with registers of some of what is now performing and an historical archive. In the future we wish to offer an archive of the field within Norwegian performing arts, from both institutions and independent companies. The aim of Sceneweb is to document and convey Norwegian cultural heritage, past and present, and to increase the knowledge to Norwegian performing arts.

Read more about Sceneweb and see search tips here

Follow us on Facebook

Newsletter